• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μετά από 25 χρόνια, η Κυβέρνηση μελετά να υλοποιήσει την 933/1993 απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου!

 

Πρόθεση της είναι να προχωρήσει στην κατάτμηση, σε τρεις Τομείς, της Β’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Δήμος Περιστερίου θα υπαχθεί στον Δυτικό Τομέα που περιλαμβάνει 7 δήμους και εκλέγει 11 βουλευτές

kirio

 Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών ανακοίνωσε στις 17.5.2018, ο υπ. Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης σε σύσκεψη κομμάτων που συγκάλεσε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών περιλαμβάνει τρεις τομείς: Βόρειο, Νότιο και Δυτικό.

Ο Δυτικός Τομέας προβλέπεται να περιλαμβάνει επτά δήμους, τους πιο κάτω: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Απορίες ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι ο Δυτικός Τομέας -που είναι και ο πιο πολυπληθής- θα εκλέγει μόνο 11 έδρες, ενώ ο Βόρειος Τομέας 15 έδρες και ο Νότιος Τομέας 18 έδρες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. Γ. ΤΖΙΒΙΣΚΟΥ

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι η κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας -αν γίνει- έρχεται να εφαρμόσει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου την 933/13.12.1993, δηλαδή 25 χρόνια μετά!

Ο π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου κ. Γιώργος Τζιβίσκος -που τώρα δικαιώνεται!- τότε και από τον τοπικό Τύπο, και από τα άλλα μέσα ενημέρωσης και στο δημοτικό συμβούλιο (που έλαβε τελικά την απόφαση) είχε το θάρρος και την διορατικότητα να προτείνει την κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών. Μιας αχανούς Περιφέρειας όπου οι υποψήφιοι βουλευτές έπρεπε να επιδοθούν σε ένα εξουθενωτικό προεκλογικό, κυρίως, αγώνα και να πραγματοποιήσουν σε περιορισμένη χρόνο, περιοδείες και ομιλίες σε 44 δήμους και κοινότητες, για να συγκεντρώσουν τις ψήφους που θα τους έδιναν μια έδρα στη Βουλή.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ!

Με την πρότασή του τότε ο κ. Γιώργος Τζιβίσκος επεσήμαινε κυρίως, ότι ολόκληρη η Δυτική Αθήνα, με το κυρίαρχο αριθμητικό δυναμικό ψηφοφόρων που διέθετε, στις εκλογές του 1993 δεν είχε εκλέξει ούτε έναν βουλευτή (!), για να υποστηρίξει τα προβλήματά της στη Βουλή. Μάλιστα είχε δεχθεί σκληρές επικρίσεις και επιθέσεις και από υπουργούς και από βουλευτές και από τοπικούς παράγοντες, για αυτή την λογική στην ουσία, πρότασή του, που έρχεται να ωριμάσει σήμερα…

Όπως αποδεικνύεται ο κ. Τζιβίσκος έβλεπε μακριά, πολύ μακριά…

ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο κ. Π. Σκουρλέτης είπε στη σύσκεψη, ότι η κατάτμηση θα συμβάλει θετικά στην εκλογική διαδικασία.

Από τα κόμματα που συμμετείχαν στην σύσκεψη καταλογίστηκε στην κυβέρνηση πολιτική σκοπιμότητα, που συνδέεται με την επίσης μελετώμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν εκλογικού συστήματος.

Και επίσης από πλευράς «Ν.Δ.» τονίσθηκε ότι θα υπάρξει συναίνεση για την κατάτμηση αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα κόμματα του ΚΚΕ και της ΄Ενωσης Κεντρώων δεν έστειλαν εκπροσώπους τους στη σύσκεψη, διαφωνώντας με την κατάτμηση. Η Χρυσή Αυγή δεν προσκλήθηκε.

*

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13.12.1993, ο πρόεδρος τότε κ. Γιώργος Τζιβίσκος είπε στην ομιλία του, όσον αφορά την κατάτμηση, μεταξύ άλλων:

«Ως γνωστόν οι Δήμοι μας υπάγονται στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας μαζί με τους Δήμους της Ανατολικής και Βόρειας Αθήνας.

Είναι γνωστό ότι τα δικά μας προβλήματα και ιδιαίτερα όσον αφορά το περιβάλλον, πολεοδομικά και πολλά άλλα είναι διαφορετικά από τις περιοχές της Κηφισιάς, του Χολαργού, της Γλυφάδας κ.λπ.

Ακόμα είναι γεγονός ότι στην προηγούμενη Βουλή μόνο ένας βουλευτής από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας είχε εκλεγεί, ενώ στη σημερινή Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, δυστυχώς, δεν εξελέγη κανείς!

Σέβομαι και τιμώ τους εκλεγέντες, αλλά φρονώ ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα και αγωνίζεται σωστότερα για τα προβλήματα κάθε περιοχής όποιος ζει και βιώνει μαζί με τους κατοίκους της και τα προβλήματά τους.

Η Δυτική Αθήνα αποτελεί ενιαία γεωγραφική, πληθυσμιακή και πολιτιστική ενότητα και θεωρώ αναγκαίο ότι πρέπει να αποκτήσει και ίδια πολιτική έκφραση και βουλευτική εκπροσώπηση.

Προς τούτο προτείνω όπως τα Δημοτικά μας Συμβούλια με αποφάσεις τους και με προσωπικές ενέργειες και παρεμβάσεις των Δημάρχων μας, ζητήσουν από την Κυβέρνηση την θεσμοθέτηση Εκλογικής Περιφέρειας της Δυτικής Αθήνας».

Ο κ. Τζιβίσκος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά και το οποίο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τις ισχύουσες διατάξεις και τα υποβληθέντα στοιχεία, ενέκρινε ομόφωνα την πιο κάτω απόφαση:

«ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ»

«Ομόφωνα θεωρεί ότι κατά την θεσμοθέτηση της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας, δεν αξιολογήθηκαν οι διαφορετικότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας ως προς τις περιοχές των Βορείων και Ανατολικών Προαστίων. Η Δυτική Αθήνα αποτελεί από μόνη της γεωγραφική και πληθυσμιακή ενότητα με κοινά προβλήματα πρασίνου, περιβάλλοντος, εργασίας, υγείας, εκπαίδευσης κ.λπ.

Με πρωτοπόρους τους εκπροσώπους της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δημοκρατία, για το περιβάλλον και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Για όλα αυτά δικαιούται ίση πολιτική εκπροσώπηση και στο Κοινοβούλιο, από ανθρώπους που κυρίως ζουν και βιώνουν τα προβλήματά της.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση όπως, αποκαθιστώντας το δίκαιο, θεσμοθετήσει νέα εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που να περιλαμβάνει τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ν. Λιοσίων, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Φυλής, από δε τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν θετικά, με ομόφωνη αν είναι δυνατό αποδοχή του αιτήματός μας, στην Βουλή.

Τυχόν άρνηση στο αίτημά μας, θα σημάνει συνειδητή θεσμική πολιτική ομηρία και υποβάθμιση, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην αποδεχθούμε πλέον.

Προς τούτο συγκροτούμε Επιτροπή μελέτης και τεκμηρίωσης αποτελούμενη από: Τον δήμαρχο κ. Δημητρακόπουλο Θεόδωρο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τζιβίσκο Γεώργιο, τους αρχηγούς των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Αδρακτά Παναγιώτη, Τζιωτάκη Κων/νο, Φωλόπουλο Δημήτριο και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Σιούτη Στέφανο, Καραγεωργάκη Εμμανουήλ και Αλευρά Στυλιανό.

Η παρούσα έλαβε αύξοντα αριθμό 933/1993».

ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΟΙ «ΒΑΡΩΝΟΙ»…

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε και σε άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας, που πήραν παρόμοιες ομόφωνες αποφάσεις, αλλά οι επιτροπές «μελέτης και τεκμηρίωσης» σκόνταφταν, γιατί «Δυστυχώς κάποιοι «βαρώνοι» τού Κινήματος δεν επέτρεψαν της υλοποίηση αυτής της σπουδαίας πρότασης, που επανέρχεται σήμερα προς υλοποίηση, μετά 25 χρόνια!», όπως είπε ο κ. Γ. Τζιβίσκος σε εκδήλωση που καταχωρούμε σε άλλη στήλη μας.

Η κυβερνητική πρόταση μετά την επεξεργασία της από αρμόδια επιτροπή βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού.

Είμαστε εν αναμονή εξελίξεων…

Δ.Λ. – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2018

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • GAVRAS
  • PATRIARXIS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ